Jak urządzić funkcjonalną kuchnię? Uniwersalne zasady.

Kuchnia to specyficzna przestrzeń, w której nie ma miejsca na ustępstwa.

Dla Was zestawienie najważniejszych kwestii przy planowaniu kuchni. Od zaprojektowania tej strefy, zależy nie tylko efekt wizualny, lecz także ułatwienia i bezpieczeństwo w codziennej pracy.

Kształtując aranżację kuchni należy pamiętać o kilku uniwersalnych zasadach, które pomogą udoskonalić ergonomię każdej kuchni.

Najważniejsza z nich jest prosta: zlew, kuchenkę oraz lodówkę należy umieścić jak najbliżej siebie. Minimalne odległości między nimi to 40 cm.

Ale komfort wymaga, by znalazło się między nimi miejsce na odłożenie zakupów czy odstawienie potrawy. Najpierw chłodziarka, po niej blat do wstępnej obróbki produktów i zlew, w którym je oczyszczamy, następnie główny blat roboczy, później kuchenka i na koniec fragment blatu do odstawiania gotowych dań. Zastosowany ciąg technologiczny wpisuje się w każdą przestrzeń.

ODLEGŁOŚĆ MIĘDZY SPRZĘTAMI W KUCHNI – TRÓJKĄT ROBOCZY

Odległości pomiędzy poszczególnymi sprzętami nie powinny być zbyt duże. Architekci radzą, by nie przekraczały 210 cm. Eliminuje się wówczas straty czasu i wysiłek na niepotrzebne chodzenie po kuchni.

UKŁAD ZABUDOWY

Układ zabudowy z wyspą naprzeciwko ciągu szafek pozwala rozmieścić najważniejsze urządzenia na wierzchołkach trójkąta równoramiennego, czyli blisko siebie i w niemal równych odległościach. W takiej kuchni raczej obracamy się niż chodzimy, co sprzyja wygodzie.

Podobnie jest z zabudową dwutraktową. Między jej równoległymi ciągami należy warto zachować odległość ok. 80 cm, która zapewni swobodę ruchu dwóm osobom.

Zbliżone warunki stworzy nam zabudowa na planie litery L z barkiem, choć barek pełni zwykle rolę głównego blatu roboczego, więc urządzeniom AGD pozostaje miejsce w dwóch prostopadłych ciągach.

Wnętrze o podobnym planie, ale bez barku jest mniej komfortowe: odległości rosną, a otwarty układ wymaga wysokiej estetyki i utrzymania porządku. Dobrze wówczas ograniczyć pole blatów pośrednich, co pozwoli rozmieścić AGD bliżej siebie i powiększyć główną część blatu.

Kuchnia na planie litery U ma zalety wersji z wyspą lub barkiem. Komfort zależy tu od metrażu pomieszczenia związanych z nim odległości do pokonania.

Zabudowa zaplanowana w jednej linii to największe wyzwanie, ponieważ sprzęty oddalają się od siebie, a potrzeba zachowania przestrzeni roboczej znacznie wydłuża ciąg. Wychodząc naprzeciw tej trudności najlepiej zadbać o efekt wizualny i kuchnię zaprojektować na tyle atrakcyjnie, by stała się spektakularną składową strefy dziennej.

Poza ustawieniem sprzętów w odpowiedniej, funkcjonalnej kolejności, ważne są indywidualne rozwiązania dla konkretnych osób. Bo wygodna kuchnia, to kuchnia dostosowana do Ciebie!

 

STANDARDOWE WYMIARY MEBLI KUCHENNYCH

Każdy segment zabudowy ma standardową wielkość 60 cm x 60 cm. AGD  są większe i mniejsze, np. lodówka dwuskrzydłowa  ma 90 cm, a mała zmywarka 45 cm. Czasem trzeba dostosować meble kuchenne do długości ściany i zostaje miejsce na szafkę niestandardowej szerokości.  Aby efektywnie wykorzystać każdy centymetr kuchni warto zaplanować kuchnię na wymiar.

Standardowa wysokość blatu w kuchni to 85-90 cm. Odległość między blatem, a szafkami wiszącymi to zwykle 50 cm. Szafki wiszące są zwykle płytsze niż szafki stojące i mają głębokość 40 cm, aby komfortowo się je otwierało, ale także ze względów wizualnych. Szafki wiszące powinny być zdecydowanie lżejsze optycznie niż te stojące, aby nie przytłaczać wnętrza. Trzeba też pamiętać o cokole, który jest pasem zabudowy kuchennej tuż przy podłodze. Cokół wysokości ok. 10 cm jest cofnięty w głąb szafek i dzięki niemu możemy wygodnie stać przy blacie.

TRIKI OŚWIETLENIOWE

W kuchni, dla rozjaśnienia całego wnętrza najlepiej sprawdzą się lampy sufitowe, np. plafon, spoty na szynach czy montowane w suficie, których światło łatwo ukierunkować na wybrane miejsca.

Najistotniejsze jest odpowiednie oświetlenie blatu. Warto, aby pojedyncze oprawy zaplanować co około 60 cm. Zamiast tego można sięgnąć po listwy ledowe instalowane na spodzie szafek wiszących.

Niezbędne jest również oświetlenie nastrojowe. Wtedy można zastosować oprawy w witrynach albo lampy wiszącej nad stołem w odległości 60 – 70 cm.

Czy te kilka wskazówek dotyczących ergonomii, funkcjonalności i wygody w kuchni pomogą Wam urządzić kuchnię?  Gdybyście jednak czuli niedosyt informacji albo, że jest tego za dużo i trudno Wam dobrać konkretne rozwiązania, poproście Niesztampowe Wnętrze o pomoc.

Wszystkiego Niesztampowego

Opublikowany woznaczone

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *